Je leeft in je eigen quiz!

je leeft in een quiz

We leven in een zelfverzonnen quiz. Continu zijn we bezig met antwoorden te vinden. Je probeert altijd een antwoord te geven als iemand je iets vraagt. Het liefst het beste antwoord maar sowieso een antwoord. Als het niet een ander is die iets vraagt, zijn het wel je eigen innerlijke stemmetjes. Je doet je uiterste best om antwoord te vinden op de vragen die je hoofd verzint: wat vindt ik van hem eigenlijk?; wat wil ik dit weekend gaan doen?; waarom lukt het me niet die opdracht op tijd klaar te krijgen?; waarom doe ik altijd zo moeilijk? En warempel, je bent zo slim dat je altijd wel een antwoord hebt op de vraag. Erg slim van je hoofd. Maar wat je vergeet is de kracht van jezelf een vraag te stellen in plaats van een antwoord zoeken.

Meedoen aan een quiz levert natuurlijk wel de mogelijkheid tot winnen op. En winnen is leuk. Alleen kent winnen met deze innerlijke quiz, die enkel uit is op antwoorden vinden, wel een probleem: de prijs. De prijs is een kat in de zak. Net als zo’n ding wat je vroeger op de kermis uit een grijpertjesmachine haalde. Onder het glas zal het er uit alsof je niet meer zonder kon in je leven. In het echt bleek dat rotding het maar 1 dag te doen. Je innerlijke quiz heeft ook zo’n prijs. Je wint controledrang die zich voordoet als zelfvertrouwen. Je denkt dat je sterker wordt door altijd een antwoord te weten. Maar in de werkelijkheid is het de drang naar controle die steeds sterker staat.

Omarm de onzekerheid van geen antwoord te hoeven vinden. Het doel van een vraag stellen is niet het antwoord vinden maar opmerken wat de vraag met je doet. Probeer het maar eens met een van onderstaande vragen (of doe eens gek en verzin er zelf een paar en plaats ze als reactie op deze blog).

– Wanneer was je het allergelukkigst?
– Kun je ook bevriend zijn met mensen die totaal anders denken?
– Waar ben je bang voor?
– Hoe gaat het echt met je?
– Durf je iedere dag voor je eigen geluk te kiezen?

Een gedachte over “Je leeft in je eigen quiz!

 1. Ik doe graag gek… 😉
  – Waarom heb je een bucketlist?
  – Waarom heb je géén bucketlist?
  – Wie of wat houdt je tegen je dromen te verwezenlijken?
  – In hoeverre ben je tevreden met wie je bent?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.